Jól sikerült a szilveszteri buli?

Duplázz, és ünnepelj még egyszer Mianmarban!

Ha április közepén repülsz az országba nem csak a költségeiden spórolsz, de egy remek élménnyel is gazdagodhatsz, ráadásul öt napon keresztül ünnepelheted a burmai új évet.

A mianmariak buddhista eredetű nemzeti ünnepe a Thingyan fesztivál, amellyel búcsút intenek a száraz évszaknak, valamint 10 napra a munkának és az iskolának, így nem csoda, hogy a fiatalok körében is kimondottan népszerű. Sokan jótékonykodnak, vagy kolostorba vonulnak…

…másoknak csak poénkodásra futja, például csilit rejtenek az ilyenkor szokásos édes rízsgolyóba, a Mote Lone Yay Paw-ba.

A készülődés a kolostorokban, pagodákban és az otthonokban is a Buddha szobrok szentelt vízzel törénő mosdatásával veszi kezdetét, majd irány az utca, ahol az emberek vödrökből öntözik egymást. A víz – mint a változás jelképe – szimbolizálja a megtisztulást, általa lemossák a tavalyi év szerencsétlenségeit.

Az ország nagy részében jellemzően aranyos ünnepség keretei között megy a locsolkodás, akárcsak Hollókőn, de Yangonban, az ország legnagyobb városában elszabadul a bulika. Az utcákat ellepik a fiatal, még stílusukat kereső “rockerek“, “punkok“, a színpadokról dübörög a mianmari zene, az állványok tetejéről pedig vizes tömlőkből ömlik az „újévi jószerencse”. Őrült fesztivál kerekedik a nemzeti ünnepből, itt tényleg senki nem akar száraz maradni, semmilyen értelemben sem 🙂

Lar Thu tanácsa:

Flip-flopban gyere és kéretőzz fel bármelyik platóra, ha mersz! 😀